49e IFLA wereldcongres in Kaapstad
U kunt dit formulier gebruiken om een reactie of opmerking over dit project te versturen.

Email *


Vraag / opmerking *


Verzenden

49e IFLA wereldcongres in Kaapstad

LANDSCAPES IN TRANSITION

Cape Town South Africa 2012

Van 5 - 7 SEPTEMBER 2012 heeft het IFLA-congres te Kaapstad met als thema 'Landscapes in transition' plaatsgevonden. Rudy Brons, Ellen Wilms en Flore Bijker hebben namens Brons+partners deelgenomen aan dit unieke congres waar landschapsarchitecten uit meer dan 56 landen vertegenwoordigd waren.

Het congres heeft met haar key-note sprekers, presentaties en discussiesessies duidelijk laten zien dat de landschapsarchitect bij landscapes in transition een sleutelrol kan vervullen bij zowel urbane-, culturele- als natuuropgaven. Het ontwikkelen van ruimtelijke concepten afgezet tegen de genius loci van de plek en de rol van de gebruikers levert inspirerende beelden op en laat zien op welke wijze potenties van een plek tot leven komen!

Dit geldt zowel bij een culturele parkopgave in het afgelegen Khorog in Tadzjikistan, ontworpen door de Zuid Afrikaan Anthony Wain, als bij een strategie voor de duurzame bescherming van de natuur in Suriname of Ghana, zoals uiteengezet door Chuck Hutchinson. De presentatie Kathryn Gustafson liet duidelijk zien welke rol de geschiedenis van een plek kan spelen bij het herontwerpen van het centrale plein voor het Capitool in Washington. Al deze ontwerpen spelen in op de specifieke plaatselijke omstandigheden en dragen bij aan een hoogwaardige leefomgeving, door Kathryn Gustafson uitgedrukt als "a place that fits".

Behalve deze inkijk in het wereldbrede vakgebied van de landschapsarchitect vormden de ontmoetingen met vakgenoten uit ondermeer Africa, Azi� en het Midden-Oosten bijzondere momenten. De rol van de landschapsarchitect bij nieuwe ontwikkelingen in steden en natuurgebieden laat zien dat ons vak ook in deze gebieden een belangrijke bijdrage levert.

Het ontwikkelen van meer integrale visies op stad en landschap, zoals door ons in onze posterpresentatie omtrent metropolitane landschappen te zien was, is duidelijk een nieuwe impuls die vooral belangstelling opwekte bij landen die zelf met een grote bevolkingsdruk te maken hebben, zoals India.

Wij kijken dan ook terug op een geslaagd congres waarbij de internationale uitwisseling van idee�n en het bezoeken van de Zuid-Afrikaanse voorbeelden tegen de achtergrond van de majestueuze Tafelberg dit keer centraal stond. Het culturele decor van Cape Town waarbij de zeer rijken en de allerarmsten in townships op enkele kilometers van elkaar wonen geeft ons een inkijk in de leefwereld die wij niet kennen. Dat er hier nog zeer veel werk ligt op het gebied van de leefomgeving voor ondermeer de allerarmsten is duidelijk en heeft diepe indruk op ons gemaakt.


Project nummer: 1203

Locatie: Kaapstad - Zuid-Afrika

Jaar van planvorming: 2012


Brons + Partners Landschapsarchitecten bv - Everwijnstraat 9 - 4101 CE Culemborg - T: (+31)345 534 765 - E info@bronsenpartners.nl - © 2023